Ladino Choir

Ladino Choir

Η Ladino Choir of Thessaloniki είναι μία νέα δραστηριότητα του συλλόγου μας που ξεκίνησε από την ανάγκη συγκρότησης ενός καλλιτεχνικού σχήματος για τις ανάγκες της ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη “Ουζερί Τσιτσάνης”. Η ανάθεση από το γνωστό σκηνοθέτη στον Κωστή Παπάζογλου του “ρόλου” του μαέστρου δημιούργησαν την ανάγκη μαζί με τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης εκκίνησης έρευνας γύρω από τη διατήρηση της σεφαραδίτικης (ladino) μουσικής παράδοσης.

Σήμερα, ζωντανεύουν κοινότητες που χάθηκαν από διωγμούς και καταστροφές όπως ο εβραϊκός συνοικισμός Cambell (Βότση) – Καλαμαριάς που με προσπάθειες του συλλόγου φίλων μουσικής Καλαμαριάς και του Δήμου ανασυστήθηκε η Ladino Choir of Thessaloniki κ.ά.

Από το 2019 συνεχίζει στην Καλαμαριά/Βότση (παλαιός συνοικισμός Κάμπελ) τις δοκιμές της η Ladino Choir of Thessaloniki, μία χορωδία που βασίζεται σε παλαιές εβραϊκές και σεφαραδίτικες παραδοσιακές μελωδίες και στίχους αλλά και σύγχρονες χορωδιακές συνθέσεις. ‘Ηδη έγινε παρουσίασή της από ευρωπαϊκά ΜΜΕ (Deutsche Radio) και σύνδεσή της με το πολιτιστικό τμήμα του EJC (European Jewish Congress). Μέσω του ευρωπαϊκού οργάνου ερχόμαστε σε επαφή με τα σημερινά τεκταινόμενα στον κόσμο των σεφαραδιτών της περιοχής.

Μία καταγραφή που ξεχωρίζει με προσωπικές μαρτυρίες είναι περισυλλεγμένη στην βιβλιοθήκη “Πέργαμος” του πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο “Επτά τραγούδια για να ζω – μουσική των σεφαραδιτών της Σαλονίκης, μια παράδοση που συνεχίζεται…”. Αποτελεί σύνδεση προσωπικών μαρτυριών επιζησάντων/διασωθέντων του Ολοκαυτώματος και της μνήμης ενός σεφαραδίτικου τραγουδιού [https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/2060425].  Έτσι η συχνή πλέον χορωδιακή πράξη, εκτός της συμμετοχής στην επιτυχιμένη ταινία οδήγησε σε συχνές εμφανίσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (τμήμα μουσικής επιστήμης και Τέχνης), στην παραγωγή για το Φεστιβάλ Ολύμπου του προγράμματος “Musical Meta+kinesis”, την επανάληψή του στο “παρά θιν αλός 2019” και στη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών& Επιδαύρου (Ηρώδειο) με το πρόγραμμα “τα μυστικά της Εγνατίας”.  Τέλος με τη συμμετοχή εβραίων και χριστιανών της πόλης προχωράμε στην παραγωγή νέων ηχογραφήσεων και εκδόσεων τόσο των δίγλωσσων ρεμπέτικων τραγουδιών όσο και εκδόσεων νέων συμπερασμάτων ερευνών στην σεφαραδίτικη και εβραϊκή παράδοση.